- II. Yemyeşil iç mekanların yararları
- III. Yemyeşil bir iç mekan alanı iyi mi yaratılır
- IV. İç mekanlar için müsait bitkiler
- Kapalı alan bitkilerine iyi mi bakılır
- VI. İç mekan bitkileriyle alakalı yaygın problemler ve bunların iyi mi çözüleceği
- VII. Evinizde iç mekan bitkilerini geçirmek için en iyi bölgeler
- Kapalı alan bitkileriyle iyi mi dekorasyon yapılır
- Kapalı alan bitkilerinizi iyi mi daha sürdürülebilir hale getirebilirsiniz?
Antet | Özellikler |
---|---|
Kapalı alan bitkileri |
|
Kapalı alanda bahçecilik |
|
Yemyeşil tabiat |
|
Dikey bahçeler |
|
Nebat şekillendirme |
|
II. Yemyeşil iç mekanların yararları
Yemyeşil iç mekanların pek fazlaca faydası olabilir, bunlardan bazıları şunlardır:
- İyileştirilmiş hava kalitesi
- Azaltılmış stres seviyeleri
- Artan bereketlilik
- İyileştirilmiş ruh hali
- Gelişmiş yaratıcılık
III. Yemyeşil bir iç mekan alanı iyi mi yaratılır
Yemyeşil bir iç mekan yaratmak için şunlara ihtiyacınız olacak:
- Alanınıza müsait bitkileri seçin.
- Bitkilerinize doğru oranda fer, su ve gıda sağlayın.
- Bitkileriniz için sıhhatli bir ortam sağlayın.
İşte yemyeşil bir iç mekan yaratmak için birkaç ipucu:
- Mekanınızdaki fer miktarına müsait bitkileri seçin.
- Bitkilerinizi tertipli olarak sulayın sadece aşırı sulamaktan kaçının.
- Bitkilerinizi paket üstündeki talimatlara bakılırsa gübreleyin.
- Bitkilerinize tertipli olarak sis püskürterek ya da bir nemlendirici kullanarak nemli bir ortam sağlayın.
- Bitkilerinizi cereyandan ve doğrudan güneş ışığından uzak tutun.
- Bitkilerinizi tertipli olarak zararlılara ve hastalıklara karşı deneyin ve müsait biçimde tedavi edin.
Bu ipuçlarını takip ederek evinize güzellik ve yaşam katacak yemyeşil bir iç mekan yaratabilirsiniz.
IV. İç mekanlar için müsait bitkiler
İç mekanlarda gelişebilecek birçok değişik nebat türü vardır, sadece bazıları muayyen koşullara ötekilerden daha uygundur. İç mekan alanınız için nebat seçerken dikkate almanız ihtiyaç duyulan birkaç şey şunlardır:
Fer: Alanınızın almış olduğu fer miktarı, hangi tür bitkileri yetiştirebileceğinizi belirleyecektir. Sukulentler ve kaktüsler şeklinde birtakım bitkiler düşük fer koşullarına dayanabilirken, eğrelti otları ve yapraklı yeşillikler şeklinde ötekiler daha parlak fer gerektirir.
Su: Sulama sıklığı, nebat türüne ve evinizdeki iklime bağlı olarak değişecektir. Kaktüsler ve sukulentler şeklinde birtakım bitkiler uzun vakit susuz kalabilirken, eğrelti otları ve yapraklı yeşillikler şeklinde diğerlerinin daha sık sulanması icap eder.
Isı: Bir çok nebat için ülkü ısı 10 ila 20 aşama Fahrenheit arasındadır. Sadece orkideler ve tropikal bitkiler şeklinde birtakım bitkiler daha sıcak sıcaklıklara dayanabilirken, sukulentler ve kaktüsler şeklinde ötekiler daha düşük sıcaklıklara katlanabilir.
Rutubet: Evinizdeki rutubet seviyesi, hangi bitkileri yetiştirebileceğinizi de etkileyecektir. Eğrelti otları ve tropikal bitkiler şeklinde birtakım bitkiler yüksek rutubet seviyeleri gerektirirken, sukulentler ve kaktüsler şeklinde ötekiler daha kuru koşullara katlanabilir.
İşte iç mekanlara müsait birtakım hususi bitkiler:
Sukulentler ve kaktüsler: Bu bitkiler kuraklığa karşı fazlaca dayanıklıdır ve düşük fer koşullarında gelişebilirler. Birtakım popüler seçenekler içinde aloe vera, kaktüsler ve yılan bitkileri bulunur.
Eğrelti otları: Eğrelti otları, iç mekanınıza yemyeşil bir nebat örtüsü eklemek için mükemmel bir seçenektir. Parlak bilvasıta fer ve tertipli sulama gerektirirler. Birtakım popüler seçenekler içinde Boston eğrelti otları, kızlık saçı eğrelti otları ve kuşkonmaz eğrelti otları bulunur.
Yapraklı yeşillikler: Yapraklı yeşillikler, iç mekanınıza renk ve doku katmak için iyi bir seçimdir. Parlak bilvasıta fer ve tertipli sulama gerektirirler. Birtakım popüler seçenekler içinde marul, ıspanak ve kara lahana bulunur.
Orkideler: Orkideler, iç mekanınıza bir zarafet dokunuşu katabilecek güzel çiçeklerdir. Parlak bilvasıta fer ve tertipli sulama gerektirirler. Birtakım popüler seçenekler içinde phalaenopsis orkideleri, dendrobium orkideleri ve Cattleya orkideleri bulunur.
Tropikal bitkiler: Tropikal bitkiler, iç mekanınıza tropik bir dokunuş katmanın mükemmel bir yoludur. Parlak bilvasıta fer ve tertipli sulama gerektirirler. Birtakım popüler seçenekler içinde monstera bitkileri, filodendron bitkileri ve pothos bitkileri bulunur.
İç mekanınız için nebat seçerken, hususi koşullarınıza müsait bitkileri seçtiğinizden güvenilir olmak için araştırmanızı yapmanız önemlidir. Bu ipuçlarını izleyerek, evinize güzellik ve yaşam katacak yemyeşil bir alan yaratabilirsiniz.
Kapalı alan bitkilerine iyi mi bakılır
İç mekan bitkilerine bakmak zor değildir, sadece birazcık dikkat ve ihtimam gerektirir. İç mekan bitkilerinizi sıhhatli ve gelişen tutmanıza destek olacak birkaç ipucu:
- Eviniz için doğru bitkileri seçin. Bütün bitkiler iç mekan koşullarına müsait değildir. Evinizin sağlayabileceği fer ve su miktarına dayanıklı bitkileri seçtiğinizden güvenilir olun.
- Bitkilerinizi tertipli olarak sulayın. Sulama sıklığı nebat türüne bağlı olacaktır, sadece bir çok bitkinin haftada minimum bir defa sulanması icap eder.
- Bitkilerinize kafi fer sağlayın. Bir çok nebat parlak bilvasıta ışığa gereksinim duyar, sadece birtakım bitkiler direkt güneş ışığına katlanabilir.
- Bitkilerinizi tertipli olarak gübreleyin. Bitkilerinizi gübrelemek onların büyümesine ve gelişmesine destek olacaktır.
- Bitkilerinizi gerektiği şeklinde saksı değiştirin. Bitkileriniz saksılarından taştığında, onları daha büyük bir saksıya koymanın tarihi gelmiştir.
- Bitkilerinizi tertipli olarak budayın. Bitkilerinizi budamak onların sıhhatli ve gür kalmasına destek olacaktır.
- Zararlılara ve hastalıklara dikkat edin. Zararlılar ve hastalıklar bitkilerinize zarar verebilir, bu yüzden bunlara karşı dikkatli olmak ve gerekirse tedavi etmek için adımlar atmak önemlidir.
Bu ipuçlarını takip ederek, ev bitkilerinizin uzun seneler süresince gelişmesine ve güzelliklerinin tadını çıkarmasına destek olabilirsiniz.
VI. İç mekan bitkileriyle alakalı yaygın problemler ve bunların iyi mi çözüleceği
Kapalı alan bitkileri evinize güzellik ve yaşam katmanın mükemmel bir yolu olabilir, sadece gelişmezlerse hayal kırıklığı deposu da olabilirler. Kapalı alan bitkileriyle alakalı birtakım yaygın problemler ve bu tarz şeyleri çözmenin yolları şunlardır:
- Sarı yapraklar: Sarı yapraklar, aşırı sulama, kifayetsiz sulama, fazlaca fazla güneş ya da fazlaca azca güneş şeklinde muhtelif faktörlerden kaynaklanabilir. Sarı yaprakların nedenini belirlemek için bitkiyi ve çevresini incelemeniz icap eder. Yapraklar solmuşsa ve toprak kuruysa, nebat kifayetsiz sulanmıştır. Yapraklar sarıysa ve toprak nemliyse, nebat aşırı sulanmıştır. Yapraklar sarıysa ve nebat güneşli bir noktada bulunuyorsa, nebat fazlaca fazla güneş alıyordur. Yapraklar sarıysa ve nebat karanlık bir noktada bulunuyorsa, nebat fazlaca azca güneş alıyordur.
- Kahverengi yapraklar: Kahverengi yapraklar, zararlılar, hastalıklar ya da çevresel koşullar şeklinde muhtelif faktörlerden kaynaklanabilir. Yaprak bitleri, unlu bitler ve örümcek akarları şeklinde zararlılar, yapraklardan özsuyu emerek yaprakların kahverengiye dönmesine niçin olabilir. Toz halinde küf ve yaprak lekesi şeklinde hastalıklar da yaprakların kahverengiye dönmesine niçin olabilir. Oldukca fazla güneş ya da fazlaca azca su şeklinde çevresel koşullar da yaprakların kahverengiye dönmesine niçin olabilir.
- Solmuş yapraklar: Solmuş yapraklar, sulama yetersizliği, fazlaca fazla güneş ya da gıda eksikliği şeklinde muhtelif faktörlerden kaynaklanabilir. Yapraklar solmuşsa ve toprak kuruysa, nebat susuz kalmıştır. Yapraklar solmuşsa ve nebat güneşli bir yerde bulunuyorsa, nebat fazlaca fazla güneş alıyordur. Yapraklar solmuşsa ve nebat tertipli olarak gübrelenmiyorsa, nebat gıda eksikliği çekiyordur.
- Sarkan yapraklar: Yaprakların sarkması, fazlaca fazla su, fazlaca azca su ya da gıda eksikliği şeklinde muhtelif faktörlerden kaynaklanabilir. Yapraklar sarkıyorsa ve toprak ıslaksa, nebat aşırı sulanmıştır. Yapraklar sarkıyorsa ve toprak kuruysa, nebat susuz kalmıştır. Yapraklar sarkıyorsa ve nebat tertipli olarak gübrelenmiyorsa, nebat gıda eksikliği çekiyordur.
İç mekan bitkilerinizle alakalı bu sorunlardan herhangi birini yaşıyorsanız, problemi çözebilmeniz için evvela probleminin nedenini belirlemeniz önemlidir. Sebebi belirledikten sonrasında, problemi düzeltmek ve bitkinizin gelişmesine destek olmak için adımlar atabilirsiniz.
VII. Evinizde iç mekan bitkilerini geçirmek için en iyi bölgeler
Evinizde iç mekan bitkilerini geçirmek için en iyi bölgeleri seçerken dikkate katılması ihtiyaç duyulan birçok unsur vardır. Bu faktörler şunlardır:
- Bölgenin almış olduğu güneş ışığı miktarı
- Bölgenin rutubet payı
- Bölgenin sıcaklığı
- Mevcut alan miktarı
- Ev sahibinin şahsi tercihleri
Bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, iç mekan bitkilerinizi geçirmek için en iyi bölgeleri seçmeye başlayabilirsiniz. İşte birkaç tavsiye:
- Bitkileri bolca güneş ışığı alan pencere kenarlarına yerleştirin. Bu, sukulentler ve kaktüsler şeklinde fazlaca fazla ışığa gereksinim duyan bitkiler için idealdir.
- Bitkileri cereyandan ve direkt güneş ışığından uzak alanlara yerleştirin. Bu, eğrelti otları ve orkideler şeklinde ısı değişimlerine ya da direkt güneş ışığına kırılgan bitkiler için idealdir.
- Bitkileri raflar ya da masalar şeklinde yüksek yüzeylere yerleştirin. Bu, ağaçlar ve büyük çalılar şeklinde büyümek için daha çok alana gereksinim duyan bitkiler için idealdir.
- Bitkileri su kaynağına yakın alanlara yerleştirin. Bu, otlar ve sebzeler şeklinde sık sık sulanması ihtiyaç duyulan bitkiler için idealdir.
- Bitkileri ev sahibine yakın alanlara yerleştirin. Bu, çiçekli bitkiler ve ev bitkileri şeklinde insan etkileşiminden hoşlanan bitkiler için idealdir.
Yukarıdaki faktörleri göz önünde bulundurarak eviniz ve hayat karakterinize müsait yemyeşil bir iç mekan yaratabilirsiniz.
Kapalı alan bitkileriyle iyi mi dekorasyon yapılır
İç mekan bitkileri herhangi bir mekana yeşillik ve yaşam katabilir ve ek olarak güzel ve davetkar sahneler kurmak için de kullanılabilir. İç mekan bitkileriyle iyi mi dekore edileceğine dair birkaç ipucu:
- Mekanınızın ebatlarına ve fer koşullarına müsait bitkileri seçin.
- Görsel alaka yaratmak için bitkileri entresan şekillerde gruplandırın.
- Boş alanları doldurmak ya da odak noktaları kurmak için bitkilerden yararlanın.
- Sergilemenize çeşitlilik katmak için değişik saksı ve kap türlerini kontrol edin.
- Bitkilerinizin sıhhatli ve güzel görünmesini sağlamak için onları tertipli olarak sulayın ve gübreleyin.
Birazcık yaratıcılıkla, iç mekan bitkilerini kullanarak herhangi bir alanı güzel ve davetkar bir vahaya dönüştürebilirsiniz.
Kapalı alan bitkilerinizi iyi mi daha sürdürülebilir hale getirebilirsiniz?
İç mekan bitkileri herhangi bir eve yeşillik ve yaşam katabilir, sadece bununla beraber çevresel tesir deposu da olabilirler. İç mekan bitkilerinizi daha sürdürülebilir hale getirmek için birkaç ipucu:
- Bölgenize has bitkileri seçin. Bu, onları evinize taşımak için ihtiyaç duyulan enerji miktarını azaltmaya destek olacaktır.
- Bitkilerinizi yalnızca gereksinim duyduklarında sulayın. Aşırı sulama kök çürümesine ve öteki sorunlara yol açabilir.
- Yapraklara su sıçramasını önlemek için uzun ağızlı bir sulama kabı kullanın. Bu rahatsızlıkların yayılmasını önlemeye destek olacaktır.
- Bitkilerinizi yalnız gereksinim duyduklarında gübreleyin. Oldukca fazla gübre köklere ve yapraklara zarar verebilir.
- İşiniz bittiğinde saksılarınızı geri dönüştürün. Bu, çöplüklere gönderilen atık miktarını azaltmaya destek olacaktır.
Bu ipuçlarını takip ederek, iç mekan bitkilerinizin daha sürdürülebilir bulunmasına ve çevresel etkinizin azaltılmasına destek olabilirsiniz.
S: Yemyeşil iç mekanlara haiz olmanın yararları nedir?
A: Yemyeşil iç mekanlara haiz olmanın birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
* Hava kalitesinin artması: Bitkiler, toksinleri ve kirleticileri ortadan kaldırarak havanın temizlenmesine destek verir.
* Artan rutubet: Bitkiler havadaki nemi artırmaya destek verir, bu da kuru cilde ya da teneffüs yolu problemlerine haiz kişiler için yararlı olabilir.
* Ruh halinin iyileşmesi: Meydana getirilen araştırmalar, bitkilerin çevresinde bulunmanın ruh halini iyileştirmeye ve stresi azaltmaya destek bulunduğunu göstermiştir.
* Üretkenliğin artması: Meydana getirilen araştırmalar, bitkilerin çevresinde bulunmanın üretkenliği artırmaya destek bulunduğunu gösteriyor.
S: İç mekanlar için müsait olan bitkiler nedir?
A: İç mekanlarda kullanılmaya müsait birtakım bitkiler şunlardır:
* Yılan bitkileri
* Sulh zambakları
* Örümcek bitkileri
*Aloe vera
* Filodendronlar
S: İç mekan bitkilerine iyi mi bakılır?
A: İç mekan bitkilerinin bakımı nispeten kolaydır, sadece onların gelişmesine destek olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:
* Mekanınıza müsait bitkileri seçin.
* Doğru oranda fer, su ve gübre sağlayın.
* Bitkilerinizi gereksinim halinde saksı değiştirin.
* Bitkilerinizin sıhhatli ve güzel görünmesini sağlamak için onları budayın.
0 Yorum